Sudsko vještačenje

Pravilnikom o Stalnim sudskim vještacima (NN 88/08 i 8/09)utvrđen je način za obavljanje posla sudskog vještačenja, njihova prava i dužnosti te visina nagrade i naknade za rad vještaka.

Sudskim vještacima mogu biti fizičke i pravne osobe koje zadovoljavaju postavljene uvjete. Postupak imenovanja stalnih sudskih vještaka se pokreće zahtjevom koji se podnosi predsjedniku županijskog ili trgovačkog suda nadležnog prema prebivalištu podnositelja zahtjeva, odnosno sjedištu pravne osobe. Budući sudski vještak dužan je proći stručnu obuku kod jedne od strukovnih udruga, a obavlja se prema programu što ga za svaku djelatnost, odnosno struku izradi odgovarajuća strukovna udruga, a za vješake medicinske struke Hrvatska liječniča komora, Hrvatska stomatološka komora odnosno druga strukovna komora.

Nakon obavljene stručne obuke, udruga je dužna na temelju izvješća mentora izraditi mišljenje u pisanom obliku o uspješnosti obavljene obuke i osposobljenosti kandidata i dostaviti ga predsjedniku odgovarajućeg suda.

Imenovani vještak nakon provedenog postupka obuke i prikupljanja sve potrebne dokumentacije daje prisegu pred predsjednikom suda koji ga imenuje za vještaka i dodjeljuje mu Rješenje o imenovanju. Stalni sudski vještaci potom se unose u Popis stalnih sudskih vještaka po pojedinim područjima vještačenja, odnosno pravne osobe se unose u Popis pravnih osoba za obavljanje poslova vještačenja.

Oglasi

One thought on “Sudsko vještačenje

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s