Aktuarsko vještačenje

Aktuarska vještačenja sve su češća prilikom donošenja odluka vezanih uz isplatu naknada štete u obliku rente, kapitalizaciju mirovina i sličnih stavki. Vještaci financijske struke tada se angažiraju na aktuarskim izračunima, a prilikom aktuarskih izračuna služe se tablicama aktuarske matematike objavljenim u Narodnim novinama.

Zakon o obveznim odnosima (NN 35/2005) navodi u čl. 1088.  da se u slučaju smrti, tjelesne ozljede ili oštećenja zdravlja naknada određuje, u pravilu, u obliku novčane rente, doživotno ili za određeno vrijeme.  Novčana renta plaća se mjesečno i to unaprijed.  Stavak 5. istoga članka navodi da iz ozbiljnih razloga vjerovnik može i u drugim slučajevima (osim u slučajevima osiguranja) zahtijevati, odmah ili kasnije da mu se umjesto rente isplati jedan ukupni, odnosno kapitalizirani iznos.

Kapitalizirana renta naknada je buduće štete koja će se u slučajevima određenim zakonom isplatiti u ukupnom iznosu. Utvrđuje se prema visini mjesečne rente, ovisno o vjerojatnom trajanju života oštećene stranke i uz diskontni kamatnjak. Vjerojatno trajanje života ovisi  o dobi oštećenika i spolu, a određuje se prema tablicama aktuarske matematike.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s