Obračun plaće i dostava obračuna radnicima

U kaznenim odredbama Zakona o radu navodi se da će se novčanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna kazniti za prekršaj poslodavac pravna osoba ako u propisanom roku ne dostavi obračun iz kojeg je vidljivo kako je utvrđen iznos plaće, naknade plaće ili otpremnine ili ako isti nema propisani sadržaj (članak 85. stavak 1. i 4.) ili ako radniku ne dostavi obračun dugovane, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine ili ako isti nema propisani sadržaj.

Sadržaji obračunskih listica propisani su posebnim Pravilnikom o sadržaju obračuna plaće, naknade plaće i otpremnine (NN 37/11). Iako  se u medijima stalno navode problemi neisplate plaće, nekontroliranih neuplata doprinosa, poreza i prireza, još uvijek ne postoje kaznene odredbe vezane uz neizvršenje tih obaveza prema poslodavcau.

Ipak u slučaju neisplate plaće, obračunska listica ima težinu ovršne isprave. Ukoliko radnik za neisplaćenu plaću ima obračunsku listicu (koja mora biti potpisana od strane odgovorne osobe i ovjerena pečatom) ne mora podizati tužbu, već može odmah pokrenuti ovršni postupak pred nadležnim sudom. Poslovna banka poslodavca kojoj sud dostavi Rješenje o ovsi dužna je osobi odmah po dostavljanju ovršne isprave isplatiti iznos naveden u Rješenju, čak i u slučaju ako poslodavac uloži žalbu. Ukoliko poslodavac nema sredstava na računu, banka će Rješenje držati do trenutka kada će moći naplatiti ovrhu i izvjestiti će osobu o redoslijedu naplate.

No, slučajevi kada osobe ne dobivaju plaću, vjerojatno su popraćeni i neuručivanjem obračunskih listica (OP obrasca). Ipak, ukoliko poslodavac ne uruči radniku obračun, treba ga isto tražiti pisanim putem, a ukoliko niti onda ne postupi po traženju, odnosno ne uruči obračunsku listicu, tada se je najbolje obratiti Inspekciji rada (Državnom inspektoratu RH). U slučaju neisplate plaće radnici mogu pokrenuti i stečaj nad poslodavcem, pri čemu su u boljem položaju od ostalih vjerovnika poslodavca, a neće morati podmiriti niti roškove prethodnog postupka.

I poslodavci se ponekad suočavaju sa problemom uručivanja obračunskih listića, posebice u velikim tvrtkama, koje su dislocirane. Radnicima nije toliko u interesu primiti obračunsku listicu, obzirom da im iznos plaće „sjeda“ na tekući račun. Ipak poslodavci moraju osmisliti način na koji distribuirati liste od plaće na način da one budu potpisane od strane radnika.

Oglasi

One thought on “Obračun plaće i dostava obračuna radnicima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s