Red vraćanja duga, kamata i glavnice

Prema članku 313. prijašnjeg Zakona o obveznim odnosima tj. članku 172.  sadašnjeg Zakona o obveznim odnosima „ako dužnik pored glavnice duguje i kamate i troškove, prvo se namiruju troškovi, zatim kamate i napokon glavnica“.

Redoslijed je najčešće prisutan kod namirenja troškova ovrhe, sudskog postupka i  sl.  Na troškove i glavnicu računaju se zakonske zatezne kamate od datuma navedenog u Rješenju ili određenoj Ovršnoj ispravi, a glavnica se namiruje posljednja.

Oglasi

8 thoughts on “Red vraćanja duga, kamata i glavnice

    1. Da, trebalo bi znati konačni datum uplate, ali nije ga tako tako teško odrediti. Ovisi o visini dugovanja i sredstvima kojima se taj dug može namiriti. Ako je veći iznos, primjerice ako se radi o troškovima ovrhe ili sudskog postupka, kamatama i glavnici i ako se ne može platiti odjednom, može se procijeniti na koliko mjeseci će se isto otplatiti ovisno o opterećenju te osobe (najčešće na plaći). Ako je moguće iznos naplatiti odjednom onda je i najlakše izračunati dug, kamate na dug, kamate na glavnicu i glavnicu.
      Ali koliko vidim iz prakse, kamate se obračunavaju svakako. Neki uopće ne uračunavaju kamate na troškove, neki obračunavaju kamate do datuma dospijeća nekoga rješenja… I ne primjećujem baš da se provodi neka kontrolu kada firme računaju kamate na pristigla sudska i porezna rješenja i sl….

  1. Ukoliko se radi o alimentaciji, znači svaka rata je nova glavnica, i radi se o 5 godina zaostataka. Naplaćuju li se prvo sve kamate pa sve glavnice, ili kod prve uplate nakon tih 5 godina se naplaćuje jedna kamata pa jedna glavnica, pa iduća kamata na iduću glavnicu i tako redom….?

    1. Najbolje bi bilo izračunati ukupni dug (5*12 glavnica + kamate) i specificirati što se točno plaća. Prvo idu kamate do potpunog namirenja, što znači da ako se dug ne plati odjednom, kamate i dalje idu, jel glavnica nije taknuta. U nekom trenutku u takvom slučaju dobro je opet preračunati preostali dug.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s