Minimalni novčani iznosi za mjesečno uzdržavanje djeteta u 2012. godini

Svake godine na temelju članka 232. stavka 4. Obiteljskog zakona (NN br. 116/03, 17/04, 136/04 i 107/07) Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi objavljuje minimalne novčane iznose potrebne za mjesečno uzdržavanje djeteta.

Minimalni novčani iznosi određuju se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj koja se određuje prema Priopćenju Državnog zavoda za statistiku.

Minimalni novčani iznosi koji su stupili na snagu 1. travnja 2012. godine (NN 38/12) i još uvijek su u primjeni ovise o starosti djeteta i trenutno iznose:

– za dijete do 6 godina 17% prosječne plaće odnosno 924,97 kn,
– za dijete od 7 do 12 godina 20% prosječne plaće odnosno 1.088,20 kn,
– za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće odnosno 1.197,02kn.

Oglasi

One thought on “Minimalni novčani iznosi za mjesečno uzdržavanje djeteta u 2012. godini

 1. Može li mi netko “raspisati” tj iznos od gore navedenih, recimo 1197,20 kn?

  To iznosi 40kn po danu. Za taj novac dijete mora pojesti 4-5 zdravih obroka. (Zakon kaže da smo se dužni adekvatno brinuti o djeci,a to znači davati im zdravo jesti, a to znači voća, povrća, ribe etc).

  Kada se uspije složiti 5 obroka za 40 kn (valjda se može kopati po noći i saditi vrt, a po danu raditi i pisati zadaće), treba li: izbaciti sirupe protiv kašlja, temperature, protiv krpelja, flastere, antiseptike, knjige….švercati se u tramvaju, ići u školu bez gumice, olovke i knjige…?

  Umjesto sporta, može se trčati pored autoceste. Boso i golo, naravno. Jer nema gdje stati u gornji iznos bilo što osim (mizerne) hrane.

  Za primjetiti je kako se svi bune ( s pravom) jer su mirovine male, jer su naknade razne, također male….ali za djecu je valjda i ovo gore previše.
  Roditelj koji za dijete dobije tu gore navedenu alimentaciju, valjda bi sa ne daj Bože, duplim iznosom otišao na krstarenje oko svijeta.

  Pišem, jer me oduvijek zanimalo tko je došao do gornjih iznosa. Rado bih saznala kako ta osoba xy živi. Pretpostavljam da je odrasla. I pretpostavljam da svakih nekoliko mjeseci, ujutro ne primjeti da joj je stopalo naraslo. Pa mora po nove cipele. Kao što primjete roditelji djece kojima su velikodušno dali na raspolaganje tisuću i nešto kuna.

  Pišem, jer se nadam da će jednom djeca zaista postati nešto što je državi na prvom mjestu, a ne samo deklarativno.

  Pišem, jer se oni ne mogu boriti, a svi roditelji koji se za njih bore proglašeni su raznim pogrdnim imenima uz pridjeve o rastrošnosti.

  Zna li netko zašto dječje potrebe nisu raspisane (hrana+odjeća+obuća+ etc) nego su opisane kao xy% od z….?

  Hvala.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s