Zatezne kamate na nepravodobno isplaćene plaće

Bez obzira isplaćuje li Vam poslodavac plaću ili ne, dužan je na kraju mjeseca uručiti svakom radniku obračunsku listicu plaće koja sadržava podatke o tome kolika bi iznosila plaća (OP obrazac).

Pravilnikom o porezu na dohodak propisano je da se zatezne kamate na nepravodobno isplaćene plaće oporezuju jednako kao i plaća. No, ukoliko poslodavac ili isplatitelj primitka (plaće ili mirovine) iz članka 14. Zakona o porezu na dohoda isplaćuje radniku ili fizičkoj osobi ili umirovljeniku plaću, odnosno mirovinu prema sudskoj presudi, propisane zatezne kamate isplaćene po toj osnovi ne smatraju se primitcima od nesamostalnog rada i ne podliježu oporezivanju.

S druge strane ukoliko se zatezne kamate isplaćuju radnicima ili bivšim radnicima na temelju izvansudske nagodbe ili po nekoj drugoj osnovi, zatezne kamate će se smatrati isplatom plaće i podlijeći će plaćanju poreza na dohodak i doprinosa za obavezna osiguranja (mirovinsko, zdravstveno…) kao i plaća. Plaća se spomenimo utužuje u bruto iznosu.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s