Utuživanje plaće (bruto ili neto iznos)

Prilikom utuživanja plaće podrazumijeva se da je riječ o bruto plaći, no u prethodnim razdobljima bilo je dosta nedoumica oko toga da li je riječ o bruto ili neto isplatama. Tako se za razdoblje od 1.1.1996. do 18.7.2003. godine mogo utužiti i bruto i neto iznos, što je ovisilo o zahtjevima radnika, a sudska praksa je uređivala ovo pitanje.

Nadalje od 18.7.2003. godine pa sve do 28.7.2005. godine mogla se utužiti i bruto i neto plaća radnika. Iako je još 2003. godine Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o radu propisano da se pod plaćom iz radnog odnosa uvijek podrazumijeva bruto plaća, sudska praksa je i dalje u postupcima radi isplate naknade plaće, radniku priznavala pravo na isplatu plaće u neto iznosu, navodeći kao obrazloženje da radnik nije ovlašten potraživati porez na dohodak i doprinose iz i na plaću.

Od 28.7.2005. godine sve dileme su riješene – plaća se mora utužiti u bruto iznosu, a u suprotnom sud tužbu vraća na ispravak i na dopunu. Ako se ne utuži bruto plaća smatra se da je plaća utužena u bruto iznosu.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s