Jamac, solidarni jamac i sudužnik

Kada svojim potpisom daju pristanak nekome biti jamci, solidarni jamci ili sudužnici mnogi ni ne znaju u što se upuštaju. Između ovih pojmova bitna je razlika. U slučaju neispunjavanja obaveze prema banci jamac pristaje vraćati dug dužnika. Sudužnik s druge strane svojim potpisom jamči vraćanje kredita zajedno sa dužnikom, budući da dužnik nije ispunio uvjete kreditne sposobnosti.  Za solidarnog jamca ukoliko banka prosudi da je bolji platac od glavnoga dužnika banka će naplaćivati kredit.

Osobe koje umjesto drugih osoba vraćaju kredite nalaze se definitivno u nezavidnom položaju, no isto tako ne i bezizlaznom. Jamci koji su banci isplatili kreditne obveze dužnika mogu od dužnika zahtijevati naknadu svih iznosa rata kredita zajedno sa pripadajućim zateznim kamatama. Zastara podizanja ovakvog tužbenog zahtjeva nastupa u roku od 5 godina od dana isplate  nakon čega se ne mogu ostvariti prava.

 

Oglasi

2 thoughts on “Jamac, solidarni jamac i sudužnik

  1. Postovani,
    kredit je podignut 2007 god, mjesecni anuiteti 664km. Otplacivan redovno do kraja 2008. Par rata uplaceno u 2009. Zadnja uplata od strane duznika u 11. mjesecu 2009. Nikakvih uplata do 03.2011. Administrativnom zabranom zaplijena place jemca na 80km od 02.2015, a onda i cijelog iznosa od 03.2015. Kredit redovno istekao 2012. Nikada nije podignuta tuzba.

    Da li jemac moze podici tuzbu i pozvati se na zastaru potrazivanja iako je placao ovih 80km putem administrativne zabrane?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s