Ovrha na mirovini

Ovršnim zakonom propisano je da se ovrha može provoditi na stalnim novčanim primanjima, između ostaloga i na mirovini umirovljenika. Ovrhu na mirovini provodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kao ovršenikov dužnik, pridržavajući se istih pravila prilikom provedbe ovrhe i prednosnog reda naplate kao i kod ovrhe na plaći. HZMO je dužan brinuti se o zaštiti ovršenika i postupati sukladno propisanim izuzećima.

Tako je od ovrhe u slučaju mirovinskih primanja većih od prosječne neto plaće po zaposlenom u RH za period siječanj do kolovoz prethodne godine od ovrhe izuzet iznos 2/3 prosječne neto plaće u RH; ¼ prosječne neto plaće u RH radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja te ¼ prosječne neto plaće u RH za uzdržavanje djeteta.

U slučaju mirovinskih primanja manjih od prosječne neto plaće po zaposlenom u RH za period siječanj do kolovoz prethodne godine od ovrhe je izuzet iznos 2/3 mirovinskih primanja ovršenika, odnosno ½ mirovinskih primanja ovršenika po osnovi zakonskih uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja te za uzdržavanje djeteta. Ostala mirovinska primanja (TO i TPNJ) koja služe isključivo za uzdržavanje, u pravilu su izuzeta od ovrhe osim ½ istih primanja radi naplate zakonskog uzdržavanja i navedenih naknada šteta.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s