Ovrha – posebni, tekući i žiro računi

Ovrhe još uvijek u velikoj mjeri zbunjuju.  Potrebno je razlikovati dvije  kategorije, a to su ovrha na plaći (odnosno mirovini ovršenika) te ovrha na novčanim sredstvima (koju provodi FINA). Poslodavac ovrhu može provoditi samo na stalnim novčanim sredstvima (a to je plaća), dok FINA to može raditi na svim računima ovršenika (osim posebnog ili zaštićenog računa).

Kada su u pitanju poslodavci koji provode ovrhu na plaći tada su od ovrhe izuzete 2/3 neto plaće ovršenika ako je plaća manja od prosječne plaće u RH ili 2/3 prosječne plaće u RH ukoliko je plaća veća od prosječne plaće u RH, no isto tako ovrha se može provesti i na cijeloj plaći ukoliko je ovršenik potpisao izjave prije 17. lipnja 2008. godine u kojima izjavljuje da je suglasan da mu se plijeni cijela plaća.

Kako bi se zaštitili od ovrhe mnogi otvaraju posebne račune (grupa 35) na koje im poslodavac može isplatiti zaštićeni dio plaće te ostala primanja iz članka 91. Ovršnog zakona. Na posebni račun poslodavac uplaćuje samo preostali iznos plaće, dok se na tekući račun uplaćuju sva ostala materijalna davanja.  Dakle na posebni račun će se uplatiti preostali dio plaće, odnosno 2/3 neto plaće ukoliko je plaća niža od prosječno isplaćene plaće u RH, odnosno iznos od 2/3 prosječne neto plaće RH ukoliko se radi o plaći većoj od prosječno isplaćene plaće u RH u periodu siječanj-kolovoz prethodne godine. U konkretnom slučaju za plaće veće od prosjeka RH to znači da se 3.605,33 kn (2/3 prosječne neto plaće RH koja je iznosila 5.408,00 kn) isplatiti na posebni račun, a ostatak iznad toga na tekući račun.

Sva ostala materijalna prava koja radnik ostvaruje, uključujući i trošak prijevoza s posla i na posao isplaćuju se na tekuće račune ( poslodavac na istim sredstvima na provodi ovrhu, ali ju može provesti FINA). Sukladno navedenome, regres za godišnji odmor, božićnice, uskrsnice, putni troškovi, razne potpore, jubilarne nagrade, otpremnine i sl. isplatiti će se na tekući račun.

Drugi dohodak, odnosno isplate koje se vrše putem ugovora od djelu ili autorskih ugovora moraju se isplaćivati na žiro račune (nikako posebne račune). Iako poslodavac na tim primanjima ne može provoditi ovrhu, ovrhu na žiro računu može provesti FINA, budući se radi o ovrsi na novčanim sredstvima.

Oglasi

19 thoughts on “Ovrha – posebni, tekući i žiro računi

 1. Molim Vas odgovor: Kakva je situacija sa Članovima upravnih vijeća- da li se kod njih smije isplačivati na “zaštičeni račun” 2/3 a ostatak 1/3 na žiro račun? I što ako sam tako već isplatio?

 2. Kako se utvrđuje Prednosni red kod ovrhe na plaću ?
  Ako je više od pola plaće opterećeno alimentacijom i jednim starim ( prije 17. lipnja 2008.) kreditom te jednim novim kreditom (iza tog datuma) može li, banka gdje sam bio sudužnik drugoj osobi i potpisao ovrhu 50% plaće (prije tog datuma) imati prednost ?!

  Zahvaljujem na odgovoru!

  1. Alimentacija ima apsolutni prednosni red kod obustava na plaći, a sve slijedeće u pravilu ide prema datumu koji ste potpisali, znači ako se obustavlja Vaš stari kredit (prije 17. lipnja 2008.g), onda bi kredit koji ste sudužnik drugoj osobi mogao zauzeti prednost pred vašim novim kreditom (iza 17. lipnja 2008.), ako ste izjavu o sudužništvu potpisali prije podizanja novoga kredita. Ali ako je izjava o sudužništvu potpisana iza 17. lipnja 2008. godine, tada vam se u slučaju odbitka pola plaće ovrhom ona ne može niti provoditi, jer se nakon 17. lipnja 2008. godine ovrha provodi samo na 1/3 plaće ili 1/3 prosječne RH plaće ukoliko je vaša neto plaća veća od prosjeka RH.

  2. Što se tiče isplate materijalnih prava radnika (prijevoz na posao i s posla, dnevnice, terenski, božičnice….) mislim da se isplata na tekući račun 32……. (koji je u blokadi) može izbjeći isplatom u gotovini (iz blagajne). Što mislite, postoji li za ovo neko zakonsko ograničenje?

   Zahvaljujem na odgovoru uz srdačan pozdrav,

   1. Materijalna prava radnika mogu se isplatiti u gotovini, no ne u svakom slučaju, odnosno ne moraju se (uvijek) isplatiti. Raspitajte se kod poslodavca, pojedini poslodavci ova pitanja reguliraju interno pr. ugovorom o radu ili nekim drugim aktom kojim se poslodavac ove isplate obavezuje isplatiti na tekući račun radnika.

 3. Vezano uz podizanje sredstava sa zaštićenog računa u banci, da li to uvijek moramo izvršiti osobno u samoj banci ili postoji mogućnost trajnog naloga ili slično na tekući račun neke druge osobe?
  Hvala na odgovoru!

 4. Tekući račun mi je blokiran i plaću dobivam na zaštićeni račun. Bavim se nogometnim suđenjem i taksu suđenja dobivam na žiro račun. Da li se to može zaštititi? Da se dobije taksa na račun

  1. Poštovani,
   novim Ovršnim zakonom koji je stupio na snagu 1.9.2014. godine zaštićene su dodatne kategorije naknada, nagrada, primanja, između ostaloga i drugi dohotak, ali koji imaju karakter stalnih novčanih primanja te ako ovršenik javnom ispravom dokaže da je to primanje jedino stalno novčano primanje. U vašem slučaju to nije jedino stalno novčano primanje ako već primate plaću.
   Lp.

 5. Poštovani,

  Zanima me postupak zaštite žiro računa pošto mi je to jedino primanje. Radim kao vanjski suradnik u školi i isplaćuju me preko autorskog ugovora.

  Unaprijed hvala.

 6. Otvorio sam zaštićeni račun budući da putem tekućeg računa primam plaću poslodavca. Također imam i žiro račun građana na kojeg povremeno primam naknadu za autorska djela. Na koji način mogu zaštiti taj račun (njegov dio).
  LP

 7. Poceo sam radit na moru i imam blokiran racun od strane banke (HYPO BANKA) Jel nisam na vrijeme placao kredit !! (nisam mogao) …Jel se moze zastitit taj tekuci racun da mi dolazi 2/3 place jel mi FINA ne priznaje zasticeni ziro racun posto oni nista ne traze od mene,samo banka :/ totalno neznam sta cu

  1. Ako ste se zaposlili kod poslodavca plaću dobivate na tekući račun, a ne žiro račun, ukoliko je riječ o radnom odnosu. Ne vidim razlog zašto se ne bi mogao zaštiti tekući račun.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s