Određivanje plaće i što se smatra plaćom

Zakon o radu u članku 83. propisuje što se smatra plaćom. Tako plaća obuhvaća osnovnu plaću i sva dodatna davanja bilo koje vrste koja poslodavac izravno ili neizravno, u novcu ili naravi, na temelju ugovora o radu, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu ili drugog propisa isplaćuje radnici ili radniku za obavljeni rad.

Prilikom određivanja visine plaće ne smije biti spolne diskriminacije. Poslodavac kojega  obvezuje kolektivni ugovor ne smije radniku obračunati i isplatiti plaću u iznosu manjem od iznosa određenoga kolektivnim ugovorom. Ukoliko osnove i mjerila za isplatu plaće nisu uređeni kolektivnim ugovorom, poslodavac koji zapošljava najmanje dvadeset radnika, dužan ih je utvrditi pravilnikom o radu.  Ukoliko plaća nije određena kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu,  a ugovor o radu ne sadrži dovoljno podataka na osnovu kojih se plaća može odrediti tada je poslodavac radniku dužan isplatiti primjerenu plaću.

Plaća se određuje u bruto iznosu, a isplaćuje se nakon obavljenog rada u novcu, a ukoliko drugačije nije određeno isplaćuje se do 15-og u idućem mjesecu za prethodni mjesec. Prilikom isplate plaće poslodavac je obavezno dužan radniku isporučiti obračunsku listicu, a za otežane uvjete rada, prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na povećanu plaću.

U smislu članka 83. plaćom se ne smatraju troškovi prijevoza niti druga davanja poslodavca vezana uz radni odnos (pr. regres, dar djeci, jubilarne nagrade…)

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s