Izgubljena zarada

Zakon o obveznim odnosima propisuje na koje je načine moguće nadoknaditi imovinsku štetu, odnosno kako popraviti štetu uspostavom prijašnjeg stanja i naknadom u novcu. Tako zakon propisuje da je odgovorna osoba dužna osobi kojoj je počinila štetu uspostaviti prijašnje stanje. Ukoliko uspostava prijašnjeg stanja ne otklanja štetu u potpunosti, tada je odgovorna osoba dužna za ostatak štete dati oštećenome naknadu u novcu, a u slučaju kada uspostava prijašnjeg stanja nije moguća tada je odgovorna osoba dužna oštećeniku isplatiti određeni iznos novca na ime naknade štete. Naknada štete oštećeniku će se dosuditi ako on to zahtijeva, a okolnosti danoga slučaja ne opravdavaju uspostavu prijašnjeg stanja.

Naknada se isplaćuje u obliku novčane rente. Tako se u slučaju smrti, tjelesne ozljede ili oštećenja zdravlja naknada određuje, u pravilu, u obliku novčane rente, doživotno ili za određeno vrijeme. Renta se plaća mjesečno unaprijed, a vjerovnik ima pravo zahtijevati potrebno osiguranje za isplatu rente, osim ako to prema okolnostima slučaja ne bi bilo opravdano. Ako dužnik ne dade osiguranje koje sud odredi, vjerovnik ima pravo zahtijevati da mu se umjesto rente isplati jedan ukupan iznos čija se visina određuje prema visini rente i vjerojatnom trajanju vjerovnikova života, uz odbitak odgovarajućih kamata. Iz ozbiljnih razloga vjerovnik može i u drugim slučaje­vima zahtijevati, odmah ili kasnije, da mu se umjesto rente isplati jedan ukupan iznos (tzv. kapitalizirana renta).

Uz samu štetu ponekad se isplaćuje i izmakla korist. Visina naknade štete se određuje prema cijenama koje vrijede u vrijeme donošenja sudske odluke, osim slučaja kad zakon odre­đuje što drugo. Prilikom ocjene visine izmakle ili izgubljene koristi (odnosno dobiti) u obzir se obzir dobitak koji se mogao osnovano očekivati prema redovitom tijeku stvari ili prema posebnim okolnostima, a čije je ostvarenje spriječeno štetnikovom radnjom ili propuštanjem. Kad je stvar uništena ili oštećena kaznenim djelom uči­nje­nim namjerno, sud može odrediti visinu naknade prema vrijednosti koju je stvar imala za oštećenika.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s