Troškovi prijevoza na posao i sa posla

Trošak  prijevoza sa posla i na posao, odnosno pravo na naknadu troškova prijevoza nije utvrđeno zakonom, već se regulira Ugovorom o radu, pravilnikom o radu, kolektivnim ugovorom ili odlukom poslodavca.  S obzirom na različitosti svih ovih ugovora i na različito reguliranje prava prijevoza ono je različito od tvrtke do tvrtke.

Uobičajena je praksa da se trošak prijevoza plaća samo za one dane kada je radnik stvarno i radio, a isključuju se dani godišnjeg odmora, bolovanja, blagdana te plaćeni dopust. Poslodavac internim aktima određuje cijenu prijevoza, a trošak prijevoza poslodavac ne mora isplaćivati uz plaću, jer se u smislu poreznih propisa troškovi prijevoza niti ne smatraju primitkom.

Pravilnikom o porezu na dohodak u čl. 13. propisano je da se oporezivim primitcima po osnovi nesamostalnog rada ne smatraju iznosi što ih poslodavci isplaćuju svojim radnicima i to između ostaloga:

–         na ime naknade troškova prijevoza na posao i s posla mjesnim javnim prijevozom u visini stvarnih izdataka, prema cijeni mjesečne, odnosno pojedinačne prijevozne karte. Ako na određenom području odnosno udaljenosti nema organiziranog prijevoza, naknada troškova prijevoza na posao i sa posla utvrđuje se u visini cijene prijevoza koja je utvrđena na približno jednakim udaljenostima na kojima je organiziran prijevoz i

–        na ime naknade troškova prijevoza na posao i sposla međumjenim javnm prijevozom u visini stvarnih izdataka, prema cijeni mjesečne odnosno pojedinačne karte. Ako radnik mora sa stanice međumjesnog javnog prijevoza koristiti i mjesni prijevozk stvari izdatci se utvrđuju u visini troškova mjesnog i međumjestnog javnoga prijevoza.

Člankom 14. Pravilnika o porezu na dohodak, propisano je da se isplate iz članka 13. priznaju se na temelju vjerodostojnih isprava (računa, obračuna, odluka, potvrda o cijeni karata i drugog).

U slučaju postojanja zaštićenog računa, trošak ili naknada prijevoza isplaćuje se na tekući račun, jer u poreznom smislu naknada ili trošak prijevoza nije primitak, odnosno ne smatra se plaćom.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s