Prijava poreza na dohodak

Porezni obveznici koji su obveznici ili koji to žele godišnju prijavu poreza na dohodak na obrascu DOH mogu predati do 28. veljače tekuće godine.  Godišnja porezna prijava podnosi se u ispostavi područnog ureda Porezne uprave koja je mjesno nadležna prema mjestu prebivališta ili uobičajenog boravišta poreznog obveznika.  Nerezident godišnju poreznu prijavu podnosi pri ispostavi područnog ureda Porezne uprave koja je mjesno nadležna prema sjedištu isplatitelja primitaka ili većeg dijela njegove imovine, odnosno prema mjestu u kojem je pretežno obavljao djelatnost ili u mjestu u kojemu su se koristila imovinska prava od kojih je ostvario dohodak.

Sukladno Zakonu o porezu na dohodak, članku 39. godišnju prijavu poreza na dohodak obavezno podnosi porezni obveznik koji ostvari:

– dohodak od nesamostalnog rada iz članka 14.  Zakona o porezu na dohodak kod dva ili više poslodavca istodobno (plaća/mirovina) i/ili,

– dohodak od samostalne djelatnosti iz članka 18. Zakona o porezu na dohodak i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti prema člancima 19.-24.  Zakona o porezu na dohodak (na temelju poslovnih knjiga)

– dohodak izravno iz inozemstva i/ili ako dohodak iz članka 5.  Zakona ostvari izravno iz inozemstva pri čemu predujmovi poreza na dohodak od tog dohotka nisu plaćeni u tuzemstvu i/ili su u tuzemstvu plaćeni u iznosu manjem od iznosa koji bi se obračunao prema odredbama Zakona.

– ako Porezna uprava zatraži da porezni obveznik naknadno plati porez na dohodak.

– porezni obveznik obavezan je podnijeti godišnju poreznu prijavu i ako poslodavac, isplatitelj primitka ili sam porezni obveznik nije obračunao, obustavio i uplatio predujam poreza na dohodak i prirez porezu na dohodak.

– rezident član posade broda u međunarodnoj plovidbi koji po osnovi rada na brodu ostvari dohodak od nesamostalnog rada.

Članak 40. Zakona o porezu na dohodak propisuje koji obveznici nisu obvezni podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak. To su slijedeći porezni obveznici koji:

– dohodak od nesamostalnog rada iz čl. 14. Zakona o porezu na dohodak ostvare samo kod jednog tuzemnog poslodavca ili više tuzemnih poslodavaca, odnosno isplatitelja primitaka, ali ne istodobno i/ili

– ostvare dohodak od imovine i imovinskih prava iz čl. 27 Zakona o porezu na dohodak i/ili

– ostvare dohodak od kapitala iz članka 30. Zakona o porezu na dohodak i/ili

– dohodak od osiguranja iz članka 31. Zakona o porezu na dohodak i/ili

– ostvari drugi dohodak iz članka 32 Zakona o porezu na dohodak, a pod uvjetom da nije obavezan podnijeti godišnju poreznu prijavu prema čl. 39. Zakona

U skladu s člankom 40. stavkom 2. Zakona i člankom 86. stavkom 2. Pravilnika, porezni obveznik koji nije obvezan podnijeti godišnju poreznu prijavu, može istu podnijeti po osnovi ostvarenog dohotka radi ostvarivanja prava na:
1. korištenje osobnog odbitka iz članka 36. i članka 54. Zakona,
2. ravnomjerno godišnje oporezivanje odnosno godišnje izravnanje porezne osnovice,
3. korištenje stvarno nastalih izdataka pri utvrđivanju dohotka od imovinskih prava prema članku 27. stavku 4. Zakona,
4. druga prava propisana zakonima.
Ako porezni obveznik podnese godišnju poreznu prijavu radi ostvarivanja navedenih prava, obvezan je u godišnjoj poreznoj prijavi iskazati ukupno ostvareni oporezivi dohodak u poreznom razdoblju prema članku 5. Zakona.

Zakon o porezu na dohodak u članku 41. propisuje i porezne obveznike koji NE mogu podnijeti godišnju poreznu prijavu, a to su:

– porezni obveznici za drugi dohodak po osnovi povrata doprinosa prema članku 33. Zakona o porezu na dohodak

– porezni obveznici za dohodak koji se u poreznom razdoblju oporezuje u paušalnom iznosu prema čl. 44. Zakona o porezu na dohodak

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s