Zatezne kamate

Zakon o obveznim odnosima u čl. 29 propisuje da kada dužnik koji kasni s ispunjenjem novčane obveze duguje pored glavnice i zatezne kamate.

U stavku 2. čl. 29 propisuje se da stopa zateznih kamata na odnose iz trgovačkih ugovora i ugovora između trgovca i osobe javnog prava određuje se za svako polugodište, uvećanjem eskontne stope HNB-a koja je vrijedila zadnjeg dana polugodišta koje je prethodilo tekućem polugodištu za 8 postotnih poena, a u ostalim odnosima za 5 postotnih poena.

Kod trgovačkih ugovora i ugovora između trgovca i osobe javnog prava strane mogu ugovoriti i drugačiju stopu zateznih kamata, uz ograničenje iz stavka 2. članka 26. Zakona o obveznim odnosima koja kaže da stopa ugovornih kamata između trgovca, odnosno trgovca i osobe javnog prava ne može biti viša od stope zakonskih zateznih kamata određene sukladno stavku 1.  članka 26. ZOO, uvećanu za polovicu te stope.  Stavak 1. čl. 26. ZOO govori da stopa ugovornih kamata između osoba od kojih barem jedan nije trgovac ne može biti viša od stope zakonskih zateznih kamata koja je vrijedila na dan sklapanja ugovora, odnosno na dan promjene ugovorne kamatne stopa, ako je ugovorena promjenjiva kamatna stopa.

Hrvatska narodna banka dužna je svakog 1. siječnja i svakog 1. srpnja objaviti eskontnu stopu u Narodnim novinama.

U nastavku slijedi pregled eskontne stope za period od 2008. do 2013. godine:

– 2008. godina – 9%

– 2009. godina – 9%

– 2010. godina – 9%

– I-VI 2011. godina – 9%

– VII-XII 2011. godina – 7%

– 2012. godina – 7%

– 2013. godina – 7%

Zatezna kamata koja se trenutno primjenjuje između poduzetnika iznosi 15%, a zatezna kamata koja se primjenjuje između poduzetnika, građana, državnih tijela i dr. trenutno iznosi 12%.

Oglasi

2 thoughts on “Zatezne kamate

  1. Pozdrav.
    Mene zanima slijedeće: ako je dugovanje alimentacije iz npr.2006. i želi se danas obračunati ukupni dug, da li se računa kamata koja je bila na snazi 2006. ili ona koja vrijedi u tekućoj godini? I kolika je bila kamata za neplaćenu alimentaciju od 2000.g. do 2008.g? Gdje mogu doći do tih podataka?
    Hvala

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s