Obračun kamata po sudskoj presudi

Obračun zateznih kamata po sudskoj presudi obračunava se točno sukladno tekstu koji se navodi u samoj presudi, što znači da je potrebno obračunati svaki iznos glavnice od datuma kako je navedeno u presudi i po kamatnoj stopi koja se navodi.

Tako je prema Uredbi o visini stope zatezne kamate od 1.4.1995. godine bila propisana zatezna kamata po stopi od 22%. Uredbom o visini stope zatezne kamate od 8.5.1996. godine (NN 36/965) propisana je zatezna kamata po stopi od 24% godišnje. Uredbom o visini stope zatezne kamate od 1.9.1996. godine propisana je visina zatezne kamate po stopi od 18& godišnje. Uredbom o visini stope zatezne kamate od 1.7.2002. godine zatezna kamata je iznosila 15% godišnje.

Od 1. siječnja 2008. godine visina zatezne kamate je regulirana Zakonom o obveznim odnosima i to na način da se visina zatezne kamate utvrđuje za svako polugodište tako da se eskontna stopa koju objavljuje HNB, a koja je vrijedila zadnjeg dana polugodišta koje je prethodilo tekućem polugodištu uveća za 8% za trgovačke ugovore i ugovore između trgovaca i osoba javnog prava, dok se za sve ostale odnose eskontna stopa HNB-a uvećava za 5% poena.

Za dugovanja u devizama najčešće se primjenjuje kamatna stopa na devizne štedne uloge po viđenju, no ponekad se ova stopa kombinira sa eskontnom stopom HNB-a što ovisi o tekstu presude, ipak u pravilu se do 6.10.1989. koriste kamatne stope preko 1 godine koje odobravaju banke na štedne uloge, a od 7.10.1989. godine se koriste kamatne stope na depozite po viđenju.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s