Drugi dohodak i ovrha na novčanim sredstvima

Isplata drugog dohotka pod kojim se smatraju primitci iz članka 32, stavka 3 Zakona o porezu na dohodak isplaćeni po Ugovorima o djelu, autorskim ugovorima, nakladničkim ugovorima i sličnim ugovorima mora se izvršiti na žiro račun fizičke osobe.

U slučaju postojanja ovrhe – drugi dohodak se ne smije uplatiti na zaštićeni račun (35 račun), već obavezno mora na žiro račun pojedinca, što znači da drugi dohodak nije izuzet od ovrhe na novčanim sredstvima, budući se zaplijena iznosa na žiro računu pojedinca može provesti.

 

Oglasi

4 thoughts on “Drugi dohodak i ovrha na novčanim sredstvima

 1. Poštovani,
  Nakon 5 godina, imam dobre izglede zaposliti se. No tvrtka inzistira na ugovoru o djelu, tj. isplati plaće na žiro račun. Postoji li mogučnost otvaranja zaštičenog ŽIRO RAČUNA. Napominjem da bi mi to bio jedini i osnovni dohodak, tj plaća.
  Zahvalan, Željko.

  1. Poštovani,
   koliko mi je poznato ne postoji zaštićeni žiro račun, zbog toga što se plaća isplaćuje na tekući račun. Sve ostalo smatra se drugim dohotkom koji nije zaštićen od ovrhe na novčanim sredstvima.
   Lp,
   J.

 2. imam jedno pitanje. zaposlio sam se u firmi i poslodavac mi je zabunom uplatio placu ravno na zasticeni racun, ne na tekuci…sto ce se dogoditi s mojom placom? moze li se to prebaciti na tekuci racun?

  1. Poštovani,
   poslodavac vam je na zaštićeni račun trebao uplatiti samo zaštićeni dio plaće (ovisi o visini plaće i drugim faktorima), no ne vjerujem da će se nešto posebno dogoditi u ovom slučaju. Ukoliko želite podmiriti dio ovrhe, i sami možete uplatiti dio novca sa zaštićenog na tekući račun.
   Lp,
   J.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s