Prijeboj potraživanja i uračunavanje ispunjenja

Zakon o obveznim odnosima u odjeljku 3, odsjeku 1. definira prijeboj, odnosno kompenzaciju. Naime, dužnik može prebiti tražbinu s protutražbinom vjerovnika, ako obje tražbine glase na novac ili druge zamijenljive stvari istog roda i iste kakvoće i ako su obje dospjele. Prijeboj ne nastaje čim se za to  ispune pretpostavke, već tek izjavom o prijeboju. Nakon izjave o prijeboju smatra se da je učinak prijeboja nastao u trenutku kada su se ispunile pretpostavke za to.

Člankom 197. propisano je da dužnik ne može prebiti ono što duguje vjerovniku sa onim što vjerovnik duguje njegovu jamcu, ali jamac može prebiti dužnikove obveze prema vjerovniku s dužnikovom  tražbinom prema vjerovniku.  Onaj tko je dao svoju stvar u zalog za tuđu obvezu, može zahtijevati od vjerovnika da mu vrati založenu stvar kad se udovolji pretpostavkama za prestanak te obveze prijebojem te kad vjerovnik propusti svojom krivnjom obaviti prijeboj.

Što se tiče prijeboja tražbine ona se može prebiti sa zastarjelom tražbinom samo ako tražbina još nije bila zastarjela u času kada su se stekle prepostavke prijeboja.  Ukoliko su pretpostavke prijeboja nastale nakon što je jedna tražbina zastarjela, prijeboj ne nastaje ako dužnik zastarjele tražbine istakne prigovor zastare.

Jednako kao i u slučaju uračunavanja ispunjenja, kada između dviju osoba postoji više osoba koje mogu prestati prijeboje, prijeboj će se obaviti po pravilima koja vrijede za uračunavanje ispunjenja.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s