Obaveza uzdržavanja djeteta i problem neplaćanja

Obiteljskim zakonom propisana je obaveza uzdržavanja djeteta. Žive li roditelji djeteta odvojeno, a roditelj koji ne živi sa djetetom ne pridonosi uzdržavanju djeteta, tada drugi roditelj tužbom kod suda može zatražiti da se presudom drugog roditelja obaveže na plaćanje za uzdržavanje djeteta.

Ne postupi li se po odluci suda, odnosno ako drugi roditelj ne doprinosi u potpunosti sukladno odluci Suda, plaća u znatno manjem dijelu ili neredovito, tada drugi roditelj može zatražiti prijedlog za ovrhu. Ovrha se može provesti na razne načine, najčešće na novčanim sredstvima ili plaći.  U slučaju neispunjenja obaveza, često se traži i izračun ukupnog dugovanja po alimentaciji i obračun zateznih kamata za što je potreban ovjereni izračun sudskoga vještaka.

Ne uspije li roditelj koji uzdržava dijete sudskim postupcima ostvariti da drugi roditelj plaća presuđen iznos, ima pravo na privremeno uzdražvanje djeteta, odnosno djece sukladno čl. 352 Obiteljskog zakona.  Članak govori da roditelj koji je na temelju pravomoćne sudske odluke ili nagodbe sklopljene pred centrom za socijalnu skrb dužan pridonositi za uzdržavanje djeteta, ne udovoljava svojoj obvezi duže od tri mjeseca, centar za socijalnu skrb dužan je na prijedlog drugog roditelja ili po službenoj dužnosti, ako ocijeni da bi zbog toga bilo ugroženo uzdržavanje djeteta, poduzeti mjere da se osiguraju sredstva za privremeno uzdržavanje sve dok roditelj – obveznik uzdržavanja ne počne ponovno udovoljavati svojoj obvezi.

Pravo na privremeno uzdržavanje djeteta traje najdulje tri godine, a pokreće se na zahtjev stranke ili po službenoj dužnosti. Zahtjev se podnosi mjesno nadležnom centru za socijalnu skrb.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s