Obračun poreza i prireza na zadnjoj isplati plaće u godini

Sukladno članku 38. Zakona o porezu na dohodak, poslodavac i isplatitelj primitaka i mirovina iz čl. 14. Zakona o porezu na dohodak dužan je izvršiti godišnji obračun poreza na dohodak i prirezu poreza na dohodak sa zadnjom isplatom dohotka od nesamostalnog rada u toj godini.

Godišnji obračun poreza nije potrebno raditi za sve djelatnike, već samo za one djelatnike kojima:

– nije redovito isplaćivana plaća
– je tijekom godine bilo neravnomjerno porezno opterećenje
– djelatnike koji su tijekom godine bili na bolovanju na teret HZZO-a (bolovanje preko 42 dana, rodiljni dopust, komplikacije, ozljede na radu i sl.)

Godišnji obračun ne može se raditi za djelatnike koji su tijekom godine mijenjali općinu, grad prebivališta ili boravišta, te djelatnike koji nisu cijelu godinu radili kod istog poslodavca. 

Porezni razredi koji se primjenjuju na godišnji obračun za 2013. godinu iznose:

– 12 % za iznose od 0,01 do 26.400,00 kn

– 25% za iznose od 26.400,01 do 105.600,00 kn

– 40% za iznose iznad 105.600,01 kn

U obračun godišnjeg poreza ulaze sve isplate koje je poslodavac djelatniku isplatio tijekom godine (sve isplate po IP kartici sa oznakom identifikatora 1) te svi 12 osobnih odbitaka radnika (prema PK kartici dostavljenoj poslodavcu). Razlika između uplaćenog poreza i prireza i obračunatog poreza i prireza po godišnjem obračunu poslodavac će radniku vratiti (u slučaju više uplaćenog poreza) ili od radnika obustaviti više poreza ukoliko po godišnjem obračunu postoji takva obaveza (manje uplaćeni porez).

Važno je napomenuti da ukoliko djelatnik ostvari povrat poreza prema godišnjem obračunu poslodavca, a posjeduje zaštićeni račun, povrat poreza potrebno je uplatiti na redovan tekući račun, a ne na posebni račun.

Poslodavac je obavezan napraviti godišnji obračun za kategorije djelatnika propisane u članku 38. Zakona o porezu na dohodak, a u članku 67. istoga Zakona propisana je novčana kazna za prekršaj u novčanom iznosu od 2.000,00 do 50.000,00 kn za pravne i fizičke osobe koje za svoje radnike i fizičke osobe iz članka 14. Zakona o porezu na dohodak ne izvrše godišnji obračun.

 

 

 

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s