Provedba ovrhe na plaći u 2014. godini

Ovršni zakon (NN 112/12) predviđa provođenje ovrhe na plaći / naknadi plaće i to u neto iznosu. Iznos do kojega poslodavac može ovršiti plaću radnika ovisi o visini plaće, odnosno naknadi plaće.

Iznos plaće koji se može ovršiti određuje se primjenom članka 173. Ovršnog zakona. Kod primjene ovoga članka važan je prosjek plaće RH u razdoblju od siječnja do kolovoza prethodne godine. U NN 138/13 objaljen je prosjek neto plaće po zaposlenome u pravnim osobama RH za razdoblje siječanj – kolovoz 2013 godine koji iznosi 5.507 kn. Ovaj iznos od 1. siječnja 2014. godine služi kao granica za provedbu ovrhe na plaći radnika.

Plaća jednaka ili viša od 5.507 kn

U slučaju kada je plaća ili naknada plaće jednaka ili viša od proječne neto plaće koja iznosi 5.707 kn, od ovrhe je izuzet iznos u visini 2/3 toga iznosa – 3.671,33 kn.

U slučaju ovrhe na plaći koja se provodi radi uzdržavanja djeteta od ovrhe je izuzet iznos 1/4 prosječne neto plaće u RH odnosno 1.426,75 kn.

U slučaju provedbe ovrhe na plaći koja se provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete radi zbog narušenja zdravlja ili smanjenja ili gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, od ovrhe je zaštićen iznos u visini 1/2 neto plaće u RH, odnosno iznos od 2.753,50 kn.

Plaća niža od 5.507 kn

U slučaju kada radnik prima plaću koja je niža od prosjeka RH, tada mu je od ovrhe izuzet iznos u visini 2/3 plaće radnika. U slučaju kada se ovrha provodi radi zakonskog uzdržavanja, naknade štete radi zbog narušenja zdravlja ili smanjenja ili gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja od ovrhe je izuzet iznos od 1/2 plaće radnika.

Ovrha temeljem Općeg poreznog zakona

Ovrha koja se provodit temeljem Općeg poreznog zakona može se ustegnuti plaće u iznosu do iznosa minimalne plaće u RH, koja za period od 1. siječnja do 31. prosinca 2014 godine prema Uredbi o visini minimalne plaće iznosi 3.017,61 kuna, a prema ovome zakonu mogu se plijeniti uz stalna novčana primanja i ostali povremeni novčani primitci koje poslodavac isplaćuje radniku iznad iznosa propisanih Pravilnikom o porezu na dohodak.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s