Obračun kamata kod alimentacije

Alimentacija, odnosno obaveza uzdržavanja u pravilu se isplaćuje sukladno Presudi. Neredovito plaćanje alimentacije, vrlo je čest problem, a kao i kod drugih obaveza u kojima se novčana obaveza ne izvrši na vrijeme, na neplaćene alimentacije mogu se obračunati zatezne kamate. Naime, Zakon o obveznim odnosima u čl. 29 propisuje da kada dužnik koji kasni s ispunjenjem novčane obveze duguje pored glavnice i zatezne kamate.

U stavku 2. čl. 29 Zakona o obveznim odnosima propisuje se da stopa zateznih kamata na odnose iz trgovačkih ugovora i ugovora između trgovca i osobe javnog prava određuje se za svako polugodište, uvećanjem eskontne stope HNB-a koja je vrijedila zadnjeg dana polugodišta koje je prethodilo tekućem polugodištu za 8 postotnih poena, a u ostalim odnosima za 5 postotnih poena. U slučaju neplaćanja alimentacije primjenjuje se odredba ostalih odnosa (eskontna stopa + 5% poena).

Obračun zateznih kamata kod neizvršenja obaveze alimentacije vrši se za svaku mjesečnu obavezu alimentacije koju je osoba trebala ispuniti, a nije ispunila (ili nije ispunila na vrijeme). Uz izračun zateznih kamata ponekad se vrši i uračunavanje ispunjenja (u slučajevima kada je osoba ispunila dio uplata alimentacije redovito ili sa zakašnjenjem).

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s