Minimalni novčani iznosi za uzdržavanje djeteta

Na temelju članka 232. stavka 4. Obiteljskog zakona, Ministarstvo socijalne politike i mladih u Narovnim novinama br. 35/2014 objavilo je minimalne novčane iznose potrebne za mjesečno uzdržavanje djeteta.

Minimalni novčani iznosi potrebni za mjesečno uzdržavanje djeteta koje je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom, a određuju se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj, koja je za 2013. godinu iznosila 5.515,00 kn, prema Priopćenju Državnog zavoda za statistiku, broj: 9.1.1/12. od 28. veljače 2014. godine, iznose:

– za dijete do 6 godina 17% prosječne plaće 937,55 kn,
– za dijete od 7 do 12 godina 20% prosječne plaće 1.103,00 kn,
– za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće 1.213,30 kn.

Ovi Minimalni novčani iznosi stupaju na snagu 1. travnja 2014. godine

Oglasi

4 thoughts on “Minimalni novčani iznosi za uzdržavanje djeteta

 1. Gospodo draga..
  Moja plaća iznosi 5200,00 kn (djeca 20 g 18 g i 6 god ) sud mi je odredio alimentaciju u iznosu od 3300. kuna iako imam stambeni kredit u iznosu od 1200,00 kn/mj. Sve žalbe su mi odbijene i sad kažu da se žalim na vrhovni sud. Sami izračunajte koliko mi ostaje za preživljavanje. Država me tjera da se ne brinem o svojoj djeci i da dam otkaz ?

 2. sve je to ljepo na papiru samo što je jako teško skoro nikako doći do tih iznosa u stvarnosti !!!!
  Samnom žive djeca (15 god i 12 god ) imam kredit (koji smo zajedno digli i potrošili ) nažalost na MOJOJ PLAĆI ,razvod traje već 9 mjeseci (NEVIDIM I NEMOGU RAZUMJETI DUGOTRAJNOST POSTUPKA) a u tih 9 mjeseci bivša mi je uplatila OGROMNIH 400 kn po djetetu. Zaostatke nevjerujem da ću ikada dobiti a alimentaciju čisto sumnjam da će plaćati i sada što mi preostaje tužba (opet o mome trošku) i ako uspijem sudski država će isplaćivati 50% od najmanjeg prosjeka pa sad ti odgajaj tinejdžere u toj dobi a svi znamo koliko je potrebno za školu,higijenu,odjeću itd.
  Pa sad ti Josipe malo razmisli u kojoj smo mi situaciji koji neprimamo a tebi je teško !!!!

  1. Poštovani,
   iznos alimentacije se određuje u presudi, ne ovisi o visini plaće, no ukoliko niste zadovoljni iznosom, odnosno isti ne možete podmirivati, tražite promjenu visine alimentacije (putem suda).
   Lp.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s