Ovrha i nasljeđivanje

Imovina dobivena nasljeđivanjem podliježe ovrsi i u slučaju kada osoba koja nasljedi imovinu ima vlastitu ovrhu i kada naslijedi imovinu koja je opterećena dugovima.

Ukoliko osoba ima ovrhu i postane nasljednik, odnosno nasljedi novce ili nekretninu, njezino nasljedstvo postaje predmet ovrhe ukoliko se ne može naplatiti iz drugih izvora. Kada je riječ o naslijeđenim novčanim sredstvima ovrhu na nasljeđenim sredstvima će provesti FINA ovrhom na novčanim sredstvima, no vrlo često riječ je o nekretninama nad kojima se provode dražbe i namiruju dugovanja.

Ista stvar je i sa prihvaćanjem nasljedstva koje je opterećeno ovrhama. Naslijedite li stan, kuću ili vikendicu moguća situacija je da su oni opterećeni dugovima. Takvi dugovi mogu se odnositi na neplaćene račune, minuse na računima, kreditne obveze, ovršni postupak, sudske sporove… Rješenja u ovom slučaju ima, treba pomno odvagati koristi i troškove svake opcije, odnosno procijeniti što je isplativije – prihvatiti nasljedstvo i otplatiti tuđi dug ili se na ostavinskoj raspravi odreći nasljedstva (i dugova).

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s