Isplata dnevnica i terenskog dodatka u slučaju ovrhe

Dnevnice se u pravilu uplaćuju na tekući račun, no ukoliko to poslodavac želi može ih isplatiti i u gotovini. Dnevnice i terenski dodatak ne smiju se uplaćivati na zaštićeni račun, jer ne predstavljaju zaštićena primanja.

Sukladno čl. 90 Pravilnika o porezu na dohodak (NN 95/05 i 79/13), u gotovini se mogu isplatiti određene isplate iz članka 10. Zakona koje su oslobođene oporezivanja do određene svote i to dnevnice, terenski, prijevoz na posao i s posla, neoporezive otpremnine i ostali primici na koje se ne plaća porez na dohodak.

Dio neoporezivih primitaka nužno je isplatiti na tekući ili žiro račun (primici učenika i studenata na redovnom školovanju za rad učeničkih i studentskih udruga po posebnim propisima, stipendije učenicima i studentima za vrijeme njihova redovitog školovanja, a koje se do propisane svote i ne smatraju drugim dohotkom te stipendije koje služe za pokriće troškova iz članka 45. stavak 1. točka 7 Pravilnika, osim troškova školarine koji se isplaćuju na račun visokog učilišta; sportske stipendije, nagrade za sportska ostvarenja i naknade sportašima amaterima prema posebnim propisima do propisanih iznosa te primici od dividendi i udjela u kapitalu do ukupno 12.000,00 kn godišnje).

Oglasi

5 thoughts on “Isplata dnevnica i terenskog dodatka u slučaju ovrhe

 1. Poštovani,isto pitanje,ali se radi o naknadi za javni prijevoz.Da li je moguća isplata u gotovini,ako je ovršeno 1/3 plaće putem FINE?Hvala

  1. Poštovana,
   ukoliko vaš poslodavac ima mogućnosti može vam isplatiti naknadu za javni prijevoz u gotovini, ali i ne mora (ovisno o svojoj internoj odluci). Prijevoz nije sastavni dio plaće iako se često isplaćuje zajedno sa plaćom (ne podliježe trećinama i uplaćuje se na tekući račun).
   Lp.

   1. Poštovana,da li je zakonski onemogućeno isplaćivanje naknade za prijevoz zaposleniku koji ima ovrhu na plaći,tj,otvoreni zaštićeni tekući račun.Dakle poslodavac tvrdi da je dužan prijevoz uplatitina tekući račun po Ovršnom zakonu,da ne smije više isplaćivati u gotovini preko “blagajne”.Zahvaljujmem na ponovnom odgovoru.

 2. Poštovana, kako zaštititi putne troškove? Radim posao trgovačkog putnika sa vlastitim vozilom i poslodavac mi plaća troškove goriva. Poslodavac je po zakonu dužan troškove goriva isplatiti na tekući račun (koji je pod ovrhom). Znači ja sam uložila svoje novce (koje nemam) u to gorivo i sad će mi te novce uzeti država koja mi je stavila ovrhu na tekući račun. Kako da ja sljedeći mjesec opet isfinanciram gorivo koje mi je nužno za obavaljnje posla? Gdje je tu logika u zakonu. Ionako će mi uzeti trećinu plaće, a uz to i troškove goriva! Pa kako da čovjek išta i radi u ovoj državi kad ima omču oko vrata konstantno?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s