Obračunska plaćanja nakon blokade računa

Iako se u poslovnoj praksi često zanemaruje ova odredba, obračunska plaćanja u vrijeme blokade računa nije dozvoljeno provoditi. Vrše li se obračunska plaćanja nakon blokade računa na taj način se izravno pogoduje pojedinim vjerovnicima mimo očevidnika o redoslijedu plaćanja. Ova odredba kažnjiva je po Kaznenom zakonu, a navodi se u članku 281. koji kaže da tko znajući da je postao nesposoban za plaćanje, isplatom duga ili na drugi način stavi kojeg vjerovnika u povoljniji položaj glede naplate njegove tražbine i time ošteti najmanje jednog od svojih vjerovnika, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Zabrana plaćanja u vrijeme blokade računa definirana je Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima u glavi III (Postupanje poslovnog subjekta u uvjetima blokade računa) koji definira obračunsko plaćanje u članku 14. Stavak 1 kao namiru međusobnih novčanih obveza i potraživanja između sudionika obračunskog plaćanja bez uporabe novčanih sredstava, a provodi se kompenzacijom, cesijom, asignacijom, preuzimanjem duga te drugim oblicima namire međusobnih novčanih obveza i potraživanja. Stavkom 2. istoga članka definirano je da poslovni subjekt ne smije obavljati obračunsko plaćanje ako u Jedinstvenom registru računa ima oznaku blokade računa, odnosno zabranu raspolaganja oročenim novčanim sredstvima.

Dakle, u slučaju blokade računa – zaboravite na cesije, kompenzacije i asignacije te slične nenovčane instrumente plaćanja, jer osim što nisu dozvoljene, nose i velike kazne kako za poslovnog subjekta, tako i za odgovornu osobu u poslovnom subjektu.

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 500.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj ovršenik – poslovni subjekt:
– ako obavi obračunsko plaćanje u uvjetima blokade računa,
– ako u uvjetima blokade računa obveze plati gotovim novcem ili ako gotov novac koji je primio obavljajući registriranu djelatnost ne položi na račun u banci,
– ako u uvjetima blokade računa plati preko institucije za platni promet.
Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 50.000,00 kuna odgovorna osoba u poslovnom subjektu.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s