Slanje e-mailova nakon radnog vremena

Sve učestaliji e-mailovi koji nadređeni i radni kolege upućuju svojim drugim radnim kolegama nakon radnog vremena, sve češće i u neprimjereno doba noći, učestali pozivi na službene mobitele te općenito dostupnost 24 sata na dan svome poslodavcu dovode do povećanog stresa u kojemu zaposlenik stalno osjeća pritisak posla i dobivanje novih zadataka.

Nijemci su ovome odlučili stati na kraj, te je sredinom prošle godine predložen Antistresni zakon kojim se zabranjuju svi poslovni kontakti izvan radnog vremena. Pojedine kompanije u Njemačkoj imaju pravilo u kojima je poslodavcima zabranjeno kontaktiranje zaposlenika tijekom godišnjeg odmora, a neke su već ranije uvele pravilo da se radnici nakon radnog vremena ne kontaktiraju.

Učestalo kontaktiranje zaposlenika izvan radnog vremena može poprimiti oblike mobbinga i može se loše odraziti na psihičko zdravlje zaposlenika, jer su zaposlenici izloženi stalnom pritisku te se ne mogu odmaknuti od posla. Prva nepravomoćna presuda vezana uz mobbing u Hrvatskoj je donesena 2009. godine, a nakon nje uslijedilo je još nekoliko (pravomoćnih) presuda u kojima je presuđena i naknada za pretrpljenom štetom.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s