Izračun preplaćenih kamata u kreditima u francima

Nakon presude Vrhovnog suda kojim je potvrđena nezakonitost primjene promjenive kamatne stope za kredite u švicarskim francima mnogi će se odlučiti na podizanje privatnih tužbi protiv banaka. Privatne tužbe pokretati će se poglavito za dobivanje odštete za preplaćene kamate.

Iako još uvijek postoje rizici vezani uz privatne tužbe i različita tumačenja pojedinih sudaca o odredbi ništetnosti promjenjive kamatne stope, mnogi će se odlučiti tužiti banke. Prije pokretanja tužbe dobro je procijeniti “isplativost” pokretanja spora, naime, potrebno je izračunati iznos preplaćene kamate i procijeniti isplati li se ući u sudski spor. Izračun preplaćene kamate vrše sudski vještaci ekonomske struke.

Kod pozitivnog ishoda, osoba koja tuži banku ima pravo na razliku između kamate koju je platio na temelju početno utvrđene kamatne stope i uvećane kamate koju je banke obračunavala temeljem jednostranih odluka o povećanju kamatne stope. Osim isplativosti pokretanja sudskoga spora treba voditi računa i o zastari koja iznosi pet godina.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s