FAQ

1. Da li se prijevoz isplaćuje na tekući ili zaštićeni račun?

Prijevoz s posla i na posao od 1.9.2014. godine isplaćuje se na zaštićeni račun ukoliko je riječ o neoporezivom iznosu. Do 1.9.2014. godine ovaj iznos nije bio izuzet od ovrhe i isplaćivao se na tekući račun.

2. Da li je otpremninu moguće isplatiti na zaštićeni račun?

Otpremninu je potrebno isplatiti isključivo na tekući račun radnika.

3. Imam blokiran račun i otvoren zaštićeni moje poduzeće je isplaćivalo božićnicu i uskrsnicu i od toga nisam dobila ništa jer je sve sjelo na redovni račun. Napunit ću 15 godina radnog staža i dobit ću jubilarnu nagradu. Da li je ona izuzeta od ovrhe?

Jubilarna nagrada se isto kao i božićnica i uskrsnica uplaćuje na tekući (redovni) račun, budući da nije izuzeta od ovrhe.

4. Da li je povrat poreza izuzet od ovrhe?

Ukoliko po godišnjoj prijavi (DOH obrazac) ili konačnom obračunu poreza i prireza koju vrši poslodavac na zadnjoj isplati plaće u godini ostvarite pravo na povrat poreza, taj iznos se mora isplatiti na tekući račun, što znači da nije izuzet od ovrhe.

5. Koja su to ostala primanja izuzeta od ovrhe po posebnim propisima?

To su trenutno primanja koja su objavljena u Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju (NN 80/13) koji je stupio na snagu 1.7.2012. (izuzev dijela odredaba koji na snagu stupaju kasnije 25.10.2013, 1.1.2014. i 1.1.2015.) odnosi se na ostala primanja izuzeta od ovrhe po posebnim propisima i koji upućuje na novo izuzeće od ovrhe.  U članku 36. , stavak 1. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju propisano je da osiguranici u okviru prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja imaju pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti, odnosno spriječenosti za rad zbog korištenja zdravstvene zaštite, odnosno drugih okolnosti iz članka 39. ovoga Zakona (u daljnjem tekstu: naknada plaće). Novčane naknade iz stavka 1.  članka 36., kao i novčane naknade na ime povrata troškova za prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja koje je osigurana osoba ostvarila temeljem rješenja Zavoda izuzete su od ovrhe.

6. Smije li se ugovor o djelu isplatiti na zaštićeni račun?

Ne, isplata po ugovoru o djelu obavezno se mora isplatiti na žiro račun, osim u slučaju da se primanje može dokazati kao jedino stalno mjesečno primanje, tada se smije isplatiti za zaštićeni račun.

7. Ostvarujem drugi dohodak, na koji račun mi isplatitelj može izvršiti uplatu ako mi je žiro račun u blokadi?

Budući da je riječ o ovrsi na novčanim sredstvima, isplatitelj drugog dohotka i dalje vam isti treba uplatiti na žiro račun neovisno o vašoj ovrsi, jer isplatitelj drugog dohotka ne provodi ovrhu nad vašim primanjima, već to provodi FINA. Sredstvima koja se uplate na žiro račun umanjiti će se ovrha po istome.
Uplata na zaštićeni račun dozvoljena je samo u slučaju da se primanje može dokazati kao jedino stalno mjesečno primanje, tada se smije isplatiti za zaštićeni račun.

Oglasi

2 thoughts on “FAQ

  1. Pročitala sam da nema nigdje zakonske prepreke da se otpremnina isplati u gotovini ako osoba ima blokiran tekući račun, da li je to istina?

    1. Poštovana,
      gotovina se može isplatiti u gotovini sukladno čl. 90., no u slučaju provedbe ovrhe, nigdje se kao primitak izuzet od ovrhe ne navodi otpremnina te sam mišljenja da ona nije izuzeta od ovrhe.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s